Monceau, Paris

It would be wrong to judge a house purely on the basis of its facade: there will often be surprises at its heart. That is the case with this residence, situated on the edge of the Parc Monceau. On first sight, it bears all the attributes of a typical nineteenth-century Parisian hôtel particulier. Inside, Charles Zana has completely rethought the flow of spaces and volumes to offer its occupants a haven that is totally dedicated to family life. Downstairs, he has opened the living room onto a garden, so as to bring life into the historical rear courtyard. Upstairs, the addition of a skylight brings natural light to every story and accentuates the pure lines of the restrained, understated architecture. Through this project, the architect affirms his attachment to creating houses that are open and so synonymous with generosity and wellbeing.

Monceau, Paris

Date

2016

Type

Residential

Area

Description

It would be wrong to judge a house purely on the basis of its facade: there will often be surprises at its heart. That is the case with this residence, situated on the edge of the Parc Monceau. On first sight, it bears all the attributes of a typical nineteenth-century Parisian hôtel particulier. Inside, Charles Zana has completely rethought the flow of spaces and volumes to offer its occupants a haven that is totally dedicated to family life. Downstairs, he has opened the living room onto a garden, so as to bring life into the historical rear courtyard. Upstairs, the addition of a skylight brings natural light to every story and accentuates the pure lines of the restrained, understated architecture. Through this project, the architect affirms his attachment to creating houses that are open and so synonymous with generosity and wellbeing.

Monceau, Paris

Date

2016

Type

Residential

Area

Description

It would be wrong to judge a house purely on the basis of its facade: there will often be surprises at its heart. That is the case with this residence, situated on the edge of the Parc Monceau. On first sight, it bears all the attributes of a typical nineteenth-century Parisian hôtel particulier. Inside, Charles Zana has completely rethought the flow of spaces and volumes to offer its occupants a haven that is totally dedicated to family life. Downstairs, he has opened the living room onto a garden, so as to bring life into the historical rear courtyard. Upstairs, the addition of a skylight brings natural light to every story and accentuates the pure lines of the restrained, understated architecture. Through this project, the architect affirms his attachment to creating houses that are open and so synonymous with generosity and wellbeing.